#
image




Food Processing

About the Department   Courses      Syllabus      Academic Activities/Workshop / Seminar    

About the Department

As our college is running B.Voc. Food Processing Programme since 2016. The founder member of the department is Prof. Anand Shanker Singh, Principal of the college, and Ms. Neelam Dubey, Convener of the department, who have contributed her efforts towards the establishment of the department. The present faculty members of Food Processing are Ms. Neelam Dubey and Ms. Anjali.

The need of the progamme is to have a multidisciplinary focus in food. It was facilitated under scheme for skill development. The programme is focused on providing undergraduate studies which incorporates specific job roles along with general education. This course has equivalent qualifications compared to the conventional B.Sc. Course offered by many universities and colleges across India. The vision encompasses food science, food production, food processing, food technology, food safety, food management, entrepreneurship development, etc. The department has adequate facilities in terms of infrastructure and well equipped laboratory.

Centre also organizes various industrial visits and training to our students. The department organizes the QP assessement of specific job roles (Plant Baker. Plant Biscuit Production Specialist, Quality Assurance Manager, Food Regulatory Affairs Manager) through Food Industry Capacity & Skill Initiative (FICSI). Students achieves the certificates from FICSI of the above mentioned specific job roles.

Student can opt for a career in government sector, as food technologists, production manager in many food and beverage industries.

 

Faculty Profile

S.N. Name & Designation Qualification Specialization Research Area Contact Detailed Profile
1

Neelam Dubey

Faculty Member

M.Sc. in Food Technology

Cereal pulses and oil seed technology, dairy technology,food Processing, new product development

Cereals

8765627722

neelamdubey888@gmail.com

2

Anjali

Faculty Member

M.Sc. in Food Technology Food Packaging, Food Laws and Regulation, Food Science, Basic Food Chemistry Human Nutrition. -

9473623849

ak891993@gmail.com

Academic Activities  Click here to Download

  1. As per curriculum there should be an assessment by the Sector Skill Council, so the Department of B.Voc. Food Procesing organized the QP assessement of two specific job roles through Food Industry Capacity & Skill Initiative (FICSI) on 29th February 2020. The job roles that were assessed are as follows:

    a)     QP-FIC/ Q5003 – Plant Biscuit Production Specialist

    b)    QP-FIC/ Q5001- Plant Baker

 2. Department of B.Voc. Food Processing organized a National Virtual Workshop on “GLP AND      APPLICATIONS OF HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY” from 6th July 2020 to 10th July 2020. Workshop was organized with the association of Sophisticated Industrial Materials Analytic Labs Pvt. Ltd. New Delhi.

Workshop / Seminar

Courses

B.Voc. Food Processing

 

    NEWS
Date 25-01-2022 PG Admission Shortlisted Candidates (Click here for more info)

P.G. प्रवेश प्रक्रिया के निर्देश| P.G. प्रवेश प्रक्रिया में पंजीकरण का समय प्रातः 10:00 से दोपहर 02:00 बजे तक; जिस दिन का विषयवार कट-ऑफ़ जारी हो केवल उसी दिन (Click here for more info)

B.A. LLB में आए नवप्रवेशी छात्रों को सूचित किया जाता है की वो छात्र जिनका डॉक्युमेंट वेरिफ़िकेशन 21-22 जनवरी 2022 को निर्धारित था, ये प्रक्रिया अपरिहार्य कारणों से अग्रिम आदेशों तक स्थगित रहेगी।

प्राचार्य महाविद्यालय के आदेशानुसार दिनांक 19-01-2022 से पी. जी. प्रवेश कार्य ऑनलाइन मोड में पुनः प्रारंभ होंगे। विषयवार कट-ऑफ और प्रवेश सम्बन्धी अन्य सूचनाओं हेतु महाविद्यालय की वेबसाइट विजिट करें.

महाविद्यालय के बी०ए० प्रथम, बी0कॉम० प्रथम एवं बी०एस०सी० प्रथम वर्ष के छात्रों की ऑनलाइन कक्षायें दिनांक 10.01.2022 से निर्धारित समय सारिणी के अनुसार चलेंगी। समय सारिणी पता करने के लिए छात्र यहाँ क्लिक करें । ऑनलाइन कक्षायें लेने के लिए छात्र सम्बन्धित विषय के छात्र ग्रुप से जुड़ें। इसके अतिरिक्त अन्य छात्रों की कक्षायें भी निर्धारित समय सारिणी के अनुसार चलती रहेंगी
(प्रो0 आनन्द शंकर सिंह) प्राचार्य, इश्वर शरण डिग्री कॉलेज (Click Here for Time Table)


अभिलेख सत्यापन का अंतिम मौका महाविद्यालय के जिन छात्र-छात्राओं ने ऑनलाइन प्रवेश लेने के बाद अभी तक अभिलेख सत्यापन नहीं कराया है वे दिनांक 10.01.2022 एवं 11.01.2022 को स्वतः उपस्थित होकर अपना अभिलेख सत्यापित करवा कर प्रवेश रसीद प्राप्त कर लें। यह अभिलेख सत्यापन का अंतिम मौका है। बी०कॉम० प्रथम एवं बी०एस०सी० प्रथम वर्ष के छात्रों का अभिलेख सत्यापन सम्बन्धित विभाग में होगा तथा बी०ए० प्रथम वर्ष के छात्रों का अभिलेख सत्यापन प्रवेश सेल में होगा। अभिलेख सत्यापन का समय पूर्वाह्न 11 बजे से अपराहन 3 बजे तक निर्धारित है। जिन छात्रों का दिनांक 11.01.2022 तक अभिलेख सत्यापित नहीं रहेगा उनका प्रवेश निरस्त करते हुए उनका नाम प्रवेश सूची से बाहर करके फाइनल सूची अग्रेतर कार्यवाही हेतु इलाहाबाद विश्वविद्यालय को प्रेषित कर दी जायेगी। (प्रो0 आनन्द शंकर सिंह) प्राचार्य, इश्वर शरण डिग्री कॉलेज (Click Here for More Details)

B.Voc. Automobile और Food Processing में प्रवेश ऑफ़-लाइन माध्यम से प्रवेश प्रारम्भ है (Click here for more info) ।

NCC Admission Result (Click Here for More Details)

This is to inform all the CRAT selected research students (for Commerce Subject Only) based on the merit list from University of Allahabad, to please be available for counselling on Monday, 22nd November 2021 at 11:00 A.M. in Department Of Commerce, Iswar Saran P.G. College.

Admission Notice for the Student of IIIrd, and IVth Semester Student of M.A. /M.Sc./M.Com, Last Date of admission is November 30th, 2021

APPLICATION FORM for the post of Faculty members in the subject of Zoology, Botany, Chemistry, Geography and Computer Science (Under Self Finance Scheme)
(Click Here for Application Form)


Advertisement for the Faculty position in Department of Law (Click Here for More Details)
(Click Here for Application Form)


आज़ादी के 75वें वर्ष के उपलक्ष्य में वर्ष पर्यंत आयोजित होने वाले कार्यक्रम "आज़ादी का अमृत महोत्सव" की रूप रेखा

Notice for Commencement of online classes of English Proficiency (2021-22)(Click here for Details)

Notice for B.Sc.2nd & 3rd Year Students (2021-22)(Click here for Time Table)

The Anti-Ragging Cell of the college is hereby constituted for the Session 2020-21.

For Day to Day College Updates please Subscribe Our Telegram Channel Iswar Saran PG College, Prayagraj ( click to subscribe https://t.me/ispgc )


आज़ादी का अमृत महोत्सव
NIRF
Online Admission